• Ivatherm - Twitter
  • Ivatherm - Facebook
  • Ivatherm - Blog
  • Ivatherm - Pinterest
PROIZVODI
PO KATEGORIJI
PO TIPU KOŽE
PO NAZIVU
PROIZVODI
PO KATEGORIJI
PO TIPU KOŽE
PO NAZIVU
PROIZVODI
PO KATEGORIJI
PO TIPU KOŽE
PO NAZIVU
PROIZVODI
PO KATEGORIJI
PO TIPU KOŽE
PO NAZIVU
PROIZVODI
PO KATEGORIJI
PO TIPU KOŽE
PO NAZIVU
PROIZVODI
PROIZVODI ZATVORI
PO KATEGORIJI PO TIPU KOŽE PO NAZIVU
PO KATEGORIJI PO TIPU KOŽE PO NAZIVU ZATVORI
PO KATEGORIJI PO TIPU KOŽE PO NAZIVU ZATVORI
PO KATEGORIJI PO TIPU KOŽE PO NAZIVU ZATVORI

O Vašoj koži

Ivatherm_06_0797

Česti problemi sa kožom

OSETLJIVA KOŽA

Termin “osetljiva koža“ se često koristi i može se odnositi na genetski veoma reaktivnu kožu, normalnu kožu koja postaje veoma osetljiva usled spoljašnjih faktora ili koža koja burno reaguje bez očiglednog uzroka.

Tip kože – osetljiva koža je nežna i lako iritabilna. Brzo reaguje na različite agresivne faktore kao što su ultravioletni zraci, toplota, hladnoća, brze promene u temperaturi, zagađenje, stres i dr. Promene u temperaturi, određeni deterdženti, kozmetika, alkohol (koji se nanosi na kožu) mogu uzrokovati iritacije, fleke, osećaj “zategnute kože“, svrab i nelagodnost ili crvenilo kože.

Vremenom osetljiva koža može postati alergična i sklona ekcemima.

Tip kože – osetljiva se često povezuje sa suvom kožom, uglavnom uključujući genetsku predispoziciju.

Određeni ljudi se rode sa osetljivom kožom – bleda koža, sa sklona crvenilu, neotporna na hladnoću, vetar, sunce; suva, nežna, slaba i atopična koža.

Koža beba i mlađe dece je veoma osetljiva pošto je koža propustljivija, niska je aktivnost lojnih žlezda, a hidrolipidni zaštitni sloj je slabo razvijen.

MASNA I KOMBINOVANA KOŽA

Masna ili seboreična koža, sa tipično sjajnim izgledom, se često povezuje sa proširenim porama i nesavršenostima (beli mitiseri, crni mitiseri, mikro ciste) i ovde je broj i aktivnost lojnih žlezda povećana. Kombinovana koža je tip kože koji se razlikuje od masne kože po lokalizovanim sjajnim površinama u T zoni (čelo, nos, brada).

Seboreična koža – sa sklona bubuljicama i aknama – je uzrokovana ujedno unutrašnjim i spoljašnjim faktorima. Kod unutrašnjih faktora je najvažniji uticaj hormona (u pubertetu, tokom menstruacije, kod upotrebe i prestanka upotrebe kontracepcje, trudnoće i dr.). Postoji i genetska predispozicija za masnu kožu. Stres je takođe poznat da uzokuje pojavu akni.

Masna i kombinovana koža su uzrokovane povećanim lučenjem sebuma (hiperseboreja). Pojavu hiperseboreje mogu uzrokovati mnogi faktori. Razni spoljašnji faktori (zagađenje, temperatura, stres) ili unutrašnji faktori (hormonalne promene) smatraju se uzročnicima usled svog stimulativnog uticaja na aktivnost lojnih žlezda.

Lojne žlezde su gušće (400-900/cm2) i 5-10 puta brojnije na licu nego bilo gde na telu. Dobro su prokrvljene što ih čini metama androgenih hormona (testosteron i  dihidrotestosteron).

Hiperseboreja se može smatrati i odbrambenim mehanizmom kože koji je rezultat prethodne dehidratacije, da bi se umanjio transepidermalni gubitak vode. Gusti sloj sebuma je pogodna podloga za razvoj mikroorganizama, pošto je podloga za inflamatorne procese pod uticajem infektivnih faktora. Udruživanjem inflamatornog procesa i hiperseboreične podloge, masna i kombinovana koža je zahvaćena lezijama – aknama.

AKNE

Acne vulgaris su povezane sa povećanom osetljivošću kože i naročito sa poremećajem lojnih žlezda. Acne vulgaris je inflamatorno stanje folikula dlake. Svaki folikul se anatomski sastoji od dlake i lojnih žlezda. Fiziološki se sebum luči uz folikul dlake ka površini kože.

Akne karakterišu uzastopne pojave patoloških procesa.

Hiperseboreja, prekomerno lučenje sebuma, koja daje sjajan izgled koži, je prvi korak ka aknama. Sebum se nakuplja u folikulu dlake i ne može da se izluči.

Gusti sloj sebuma predstavlja odličnu podlogu za razvoj bakterija za koje se smatra da su uzročnici akni (Propionibacterium acnes, Staphylococcus pp). Pogoršanje procesa proliferacije bakterija predstavlja infektivni faktor – okidač inflamatornog mehanizma povezanim sa aknama.

Upaljene lezije se kreću od malih papula (naglašeno izdignuće praćeno crvenilom), pustule (gnojna vezikula) i cistični noduli. Pored ovih lezija pacijenti sa aknama mogu imati i ožiljke različitih veličina.

Akne su stanje kože koje zahteva pregled i mišljenje dermatologa.

SUVA KOŽA

Suvoj koži fali elastičnost i tonus, smežurana je i gruba. Može se javiti u bilo kom uzrastu, usled gubitka ili smanjenja površinskog hidrolipidnog filma, dehidratacije kože ili poremećaja keratinizacionog procesa.

Koža može biti genetski suva ili uzrokovana različitim faktorima – supstancama (sapuni), alkalni/alkoholni rastvori, lekovi, klima, tuširanje sa vrućom vodom ili dijetalni.

Ovaj tip kože je oslabljen, sa znakovima preuranjenog starenja (fine bore) i lako iritabilan.

Kada se bliže pogleda primećuje se deskvamacija (odbacivanje mrtvih i suvih ćelija sa spoljnjeg sloja kože).

Osećaj nelagodnosti se javlja i obično prerasta u pruritus (svrab).

Hidratacija je veoma važna tokom zimske sezone, kada hidrolipidni film ne pruža istu zaštitu i koža postaje osetljivija na agresivne faktore (grejanje u zatvorenom, vruće kupke, hladnoća, vlažnost, vetar, stres, UV zračenje, različita hemijska jedinjenja).

UV zraci su jedni od najštetnijih: foto-starenje je uzrok prevremenom starenju kože.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis je hronično inflamatorno oboljenje kože, sa porodičnim predispozicijama. Kod dece, predstavlja najčešće kožno oboljenje i preovlađuje poslednjih godina. Počinje rano, uobičajeno pre 6 meseci, sa periodima pogoršanja i remisije. 50% pacijenata razvije atopijski dermatitis tokom prve godine života, a 80% ovih pacijenata razviju i alergijski rinitis i bronhijalnu astmu tokom detinjstva.

Suva koža (kseroza), crvenilo (eritem) i svrab (pruritus) su kliničke manifestacije atopijskog dermatitisa i najčešći simptomi zbog kojih novorođenčad i deca odlaze kod dermatologa.

Atopijski dermatitis se opično tretira agresivno sa kortizon derivatima sa brojnim nuspojavama. Svaki pacijent bi trebao da ima koristi od individualno prilagođenom planu lečenja.

Kod nege dece sa atopijskim dermatitisom specijalisti preporučuju dva glavna procesa: prvo je pranje sa neagresivnim, emolijentnim, proizvodima za kupanje bez deterdženata i drugo je hidratacija emolijentima, hidratantnim i antiinflamatornim kremama. Time se rebalansira kožna barijera i čvrstina epiderma je ojačana, smanjuje se dejstvo alergena i spoljašnjih faktora.

ZRELA KOŽA I KOŽA KOJA STARI

Starenje kože nastaje kroz dva različita procesa: unutrašnje i spoljašnje starenje.

Prvo je prirodni proces koji je rezultat spore degeneracije tkiva. U dermu ljudi, unutrašnje starenje se karakteriše na tri načina: atrofijom derma usled gubitka kolagena, degeneracija mreže vlakana elastina i gubitka hidratacije. Unutrašnje starenje reflektuje genetsku pozadinu individue – promene hormona, psiho-emocionalni stres i drugi unutrašnji poremećaji takođe igraju ulogu.

Suprotno unutrašnjem starenju, spoljašnje starenje uzrokuju faktori iz životne sredine: izlaganje suncu (ultravioletno (UV) izlaganje je glavni uzročnik spoljašnjeg starenja), pušenje, zloupotreba alkohola, loša ishrana. Ovi spoljašnji faktori mogu rezultirati akumulacijom slobodnih radikala koji uzrokuju degeneraciju kolagena. Ravnoteža se uspostavlja uz pomoć antioskidanata koji regulišu nivo slobodnih radikala.

Kod unutrašnjeg starenja koža ona deluje ravno i bez pega, sa preteranom izraženošću finih linija, ali sa očuvanim normalnim geometrijskim oblicima na koži. Mikroskopski, međutim, vidimo atrofiju i strukturalne promene.

Sa druge strane, spoljašnje starenje kože se pretežno pojavljuje na izloženim površinama: lice, grudi, ruke. Pojavljuju se nore, pigmentacija i lezije bez pigmentacije. Koža gubi tonus i elastičnost, postaje krhka sa vidljivim krvnim sudovima.

Zato što se starenje povezuje sa smanjenjem hormona estrogena koji su zaduženi za zdravu kožu, preporučuje se upotreba kozmetike koja sadrži nova jedinjenja kao što su fitoestrogen, odnosno Viniferol® (prirodno jedinjenje vinove loze koje oponaša i modulira dejstvo estrogena).

KUPEROZNA KOŽA

Kuperozna koža gubi kvalitet zdrave, elastične i otporne kože, i ima vidljive kapilare. Specifične promene su uglavnom lokalizovane na obrazima, nosu i bradi. Kuperoza predstavlja prvi stadijum dermatološkog stanja zvanog rozacea.

Početak se manifestuje epizodnim crvenilom izazvanim toplotom, ljutom hranom, emocijama, koje nestaje nakon što agresivni faktor prestane.

Zatim se pojavljuje trajno crvenilo lica i teleangiektazije (vidljivi krvni sudovi). Teleangiektazija se manifestuje kao male, nežne linije slične paukovoj mreži.

Uzročnici su brojni: vaskularni, endokrini, digestivni i infektivni.

Razvoj stanja je sporo, dugo traje i ne može se spontano izlečiti.

Pregled, preocena i tretman od strane dermatologa je neophodan.

ROZACEA

Rozace aje oboljenje kože koje karakteriše crvenilo (eritem), pojavljivanje krvnih sudova (teleangiektazija) i bubuljica (papule, pustule). Rano dijagnostifikovanje je veoma važno pošto je rozacea progresivno oboljenje, koje ako se ne leči može da se pogorša. Rozacea je oboljenje koje mora dijagnostifikovati dermatolog.

Oboljenje počinje sa epizodnim jakim crvenilom lica (rumenilo). Reakcija se javlja iznenadno i okidači su određeni faktori, kao što su: izlaganje suncu, emocije, začinjena hrana, alkohol. Crvenilo lica, slično crvenilu izazvano opekotinama od sunca,  je praćeno promenama u temperaturi i osećajem “gorenja obraza“.

Kako se simptomi pogoršavaju mogu se pojaviti vaskularna rozacea ili kuperoza. U tom slučaju, mali krvni sudovi oko nosa i obraza se proširuju i postaju vidljivi (teleangiektazija).

Mogu se pojaviti mali crveni kožni čvorovi (papule), koje se nekada mogu pretvoriti u gnojem ispunjene vezikle (pustule), to je inflamatorna rozacea. U ozbiljnim i retkim slučajevima, lojne žlezde u nosu i ponekad obrazima postaju uvećane, uzrokuju rast tkiva na i oko nosa (rinofima). Preko 50% ljudi sa rozaceom ispoljavaju očnu rozaceu. Peku ih oči, imaju osećaj “peska u očima“ i očni kapci postaju upaljeni i otečeni.

Rozaceu mogu pogoršati začinjena hrana, alkohol, ekstremna temperaturna izlaganja, stres, primena lekova koji proširuju krvne sudove ili upotreba određenih proizvoda za negu kože koja sadrže sastojke kao što su kiseline, alkohol ili druge iritabilne supstance.

SEBOREIČNI DERMATITIS

Seboreični dermatitis je papulo-skvamozni poremećaj. Smatra se da nastaje kao kombinacija preteranog lučenja masnoće kože i iritacije gljivica zvanih Malassezia. Može se pojaviti na raznim delovima tela. Uglavnom nastaje na mestima gde je koža masna. Najčešće zahvaćene površine su vlasište, obrve, očni kapci, nabori na nosu, usne, površina iz uha, na spoljašnjoj strani uha i uz nabore na koži na sredini tela. Temenjača je termin koji se koristi kada seboreični dermatitis zahvati kožu glave novorođenčadi. Najčešće ga pogoršava vlažnost, promene sezone, trauma ili emocionalni stres. Seboreični dermatitis je često, inflamatorno stanje kože koje uzrokuje formiranje perutavih, belo-žutih ljuspica na masnim površinama kao što su vlasište ili unutrašnja strana uha. Može se pojaviti sa i bez crvenila kože.

IZLAGANJE SUNCU

Izlaganje suncu ne treba da bude preterano. Ipak, ne treba se i ne sme se u potpunosti izbegavati. UVB i UVA sunčevi zraci mogu uzrokovati eritem (crvenilo), pigmentaciju, fotodermatozu i imunosupresiju (kancer). Sunce je agresivni faktor od velike važnosti: fotostarenje je glavni spoljašnji urok prevremenom starenju.

Efekti izlaganja suncu su brojni: atrofija epiderma i derma, elastoza, gubitak elastičnosti, fragmentacija i zadebljanje vlakana kolagena i elastina ili čak kalcifikacija. Takođe povećava krhkost, crvenilo površina, slabljenje krvnih sudova, keratoza, fotodermatoza i pigmentacija.

Ultravioletno zračenje je glavni uzrok raka kože. Akutno izlaganje UV zracima na molekularnom nivuo stvara velike promene u DNK na ćelijskom nivuo. UV zraci su takođe odgovorni za stvaranje oksidativnog stresa i oslobađanje slobodnih radikala. Proizvodi za zaštitu od sunca pomažu da se koža zaštiti tokom sunčanja.

CELULIT

Celilit je termin koji se koristi za opisivanje “džepova“ masnog tkiva koji je zarobljen i uzrokuje neravnine na koži. Ispod dermisa se nalaze tri specifična sloja masti. Celulit se uglavnom formira u potkožnim masnim slojevima.  Ovaj sloj masti je jedinstvene strukture u poređenju sa ostalim slojevima zato što njegovi masni delovi su struktuirani u specifične džepove nitima povezanog okolnog tkiva.

Hormonalni faktori kao što su estrogen i folikulin takođe igraju ulogu u formiranju celulita. Celulit se najvećim delom javlja kod žena za vreme hormonalnih promena kao što su pubertet, trudnoća i menopauza, kao i tokom uzimanja kontraceptivnih pilula. Hormoni su kod žena uglavnom odgovorni za regulisanje protoka krvi, masnoća, drenažu vezivnog i limfnog tkiva.

Celulit nastaje kao promena u ćelijskom/vezivnom tkivu, poremećaj limfne cirkulacije i cirkulacije krvi, kao rezultat nagomilavanja masti u adispoznom tkivu (adipocite). Nagomilavanjem masti u adipocitama, sve komponente adipoznog tkiva (vaskularizacija, nervi, kolagena i elastična vlakna, ćelije i međućelijski prostor) su pogođene, rezultat je ubrzano starenje tkiva. Iz ovog razloga, iako se masnoće smanje dijetom, celulit je otporan i ne nestaje spontano.

Masti se nagomilaju u adipocitama, ćelije otiču i kako se prostor između njih smanjuje počinju da guše krvne sudove i nerve. Drenaža toksičnih supstanci postaje otežana i tkivo počinje da propada.

Progresija celulita je spora i sigurna, prema tome, neophodno je intervenisati već kod prvih znakova.

Stadijum celulita 1.: Blaga deformacija telesne linije, kožni nabor se lako pomera, “pomorandžina kora“ nije vidljiva dok se ne stisne nabor na koži. Poznato i kao “mlohavi“ celulit.

Stadijum celulita 2.: Naslage na spoljnim stranama butina, pogotovu na zadnjici i stomaku. Kožni nabor nije fleksibilan, oseća se kao da je natečen, oblast je blago bolna i ima vidljivih rupica na koži. Poznato kao “kompaktni“ celulit.

Stadijum celulita 3-4.: Ne-estetske naslage, koža je vidljivo rupičasta. Naslage celulita su očigledne sa vidljivim čvorovima, koji su bolni pri boljem pregledu. Smanjena limfna cirkulacija i mikrocirkulacija, oskudna oksigenacija, zadržavanje toksina, strije, venulectasias i dr. Poznato kao “fibrinom-edematozni“ celulit.

 

MULTI-PERFORMANCE Mleko za čišćenje lica i očiju

MULTI-PERFORMANCE Mleko za čišćenje lica i očiju

AQUAFIL LIGHT

AQUAFIL LIGHT

PRATITE NAS

  • Ivatherm - Twitter
  • Ivatherm - Facebook
  • Ivatherm - Blog
  • Ivatherm - Pinterest